Sunday, August 15, 2010

Diari Ramadhan

Hari Pertama

Sehari sebelum Ramadhan, lepas abis keje pergi KLCC beli barang dapur. Excite nk berpose besoknya, malam tu aku buat ayam masak lemak cili padi. Kalo orang lain masak gulai lemak diorang blend tapi aku tumbuk sumenya. Bukan rajin sgt pun sebenarnya tp cari blender xjumpe2. Huhu.... Pastu kul 4 pagi bangunlah bersahur then tido balik.

First day pose, kat office rasa sunyi sangat padahal orang ramai je. Tak taulah np sume orang senyap je. Simpan sore kot. Abis je keje, misi aku adalah mencari bazar Ramadhan. Kata Acik kat kawasan rumah aku tu mmg de bazar. Sampai je bazar tu, perkara pertama yg aku buat ialah dengar dulu peniaga tu "cakap". Owh... okey, aku suka bazar nie!


Hari ke-2


Kunci jam kul 4 pagi nk bangun sahur tapi kul 6:05 baru aku terjaga. Alamak, dah terlajak sudah. Hari kedua aku kuar opis lambat. Dekat kul 6 gaklah. Keluar lambat alamatnya memang jem teruklah. Jem kat bazar. Huish.. menyampah betul dengan keadaan yg sesak mesak tu. Sakit jiwa gaklah. Abis nk wat camne kan, dh sibuk sgt nk gi bazar kenalah tahan. Nak masak malas. Tapi dalam dok ramai2 orang tu aku pun tercari2 gaklah kot2 kalo terjumpe Acik ke... yelah, diorang nie suka shopping kuih muih kat bazar Keramat nie. Huhu....


Hari ke-3


Sama macam semalam punye cite. Sekali lagi aku tak bangun sahur. Kul 6 baru aku terjaga. Hari Jumaat aritu first time aku balik on-time. Pukul 4 suku aku dah get ready nk balik dah. Meja dah clear abis. Tinggal nk off-kan PC je. Tepat je 4:30 terus aku angkat kaki. Orang kat opis pun naik heran. Tapi diorang tak berapa nk heran sgt sbb diorang tahu setiap ari Jumaat je aku akan balik ke Seremban. Cume yg bezanya kali ni aku balik on time. Yahoo.... balik rumah! Kul 6 dah sampai Seremban, nasib baik sempat kan...


Hari ke-4

Hujung minggulah timenya nk tunjukkan skill memasak. Iyalah, kalo dok umah sewa sapa pulaklah yg nk makan. Then, semalam ari Sabtu masak daging bakar cicah dengan air asam. Then, first time try buat roti jala dan hasilnya memang menjadi. Rasa cam tak cukup pula. Tamak-minah sungguh aku nie kan!


Hari ke-5

Hari ni tiba2 kakak Angah teringin nk masak rendang style Negeri Sembilan. Even kami nie dah lebih 20 tahun dok sini, tapi bab masak memasak style N9 nie masih dlm proses pembelajaran. Bila dah berkawan dgn org2 yg mmg anak jati N9 barulah kenal dgn macam2 masakan N9. So untuk menu berbuka arini, Angah masak rendang N9 bersama daun puding. Daun puding tulah yg menyedapkan masakan nie sebenarnya.








Dan aku pula menunjukkan skill memasak kuih buah melaka atau orang panggil ondeh2 ataupun kuih kelempung. Camtu ke ejaannya?... Tibai je lah... Okey ape kuih nie dan cam biasa masih rasa tak cukup. Huish... sekali lagi perasaan tamak menguasai diri aku!

Tapi xpe, arini adik Ucuk de beli kuih donat atau ayah panggil "kuih Jepun". Hahaha... Mula2 aku ingatkan sushi tapi bila tgk balik donat daa..... Tapi style ala2 sushi gitu sampaikan diberi nama DonaShi.



4 comments:

aliff said...

sedap nya kuih 2 ...nak sikit

xhn said...

iskk2..saje jek korg ni nk wat along jeles..meriahnya berbuka kt umah :(

aIDA sULAIMAN said...

kak an, time bulan poselah dpt makan dengan meriah. huhu... aliff, nk rasa kuih2 tu mehla balik malaysia. by da way, cmne berpose kat sana. tentu lagi seronokkan...

aliff said...

puasa sini macam biasa jer...cuma arab sini time puasa semua baik dan pemurah