Wednesday, December 28, 2011

i love this moment

Sedar tak sedar hanya beberapa hari saje nk masuk tahun baru. Rasa cam cepat je masa berlalu. Budak2 sekolah pun dah sibuk wat preparation. Kat opis nie pun sama. Ramai orang cuti panjang. Start dari Christmas smpai tahun baru. Wah, bestnya kan...

Opis sekarang nie teramatlah sunyi. Orang2 atas kebanyakan diorang sume gi holiday. My big boss pun bercuti panjang. JL lak kena gi outstation. Then balik sini confirm2lah next year. So mmg holidaylah aku kat opis. Yelah, keje sume taklah nak kena rushing cam selalu. Sume aku dah prepare. Tinggal nk kena sign je. Abislah nanti... bila big2 bos sume balik mmg menggununglah dokumen yang nak kena sign. Huhuhu....

Kesimpulannya, untuk 2 minggu nie mmg aku enjoy habis2 an. Leh balik awal sikit. Walaupun tak balik on-time tapi at least oklah kan. Paling best sambil2 wat keje leh layan lagu. Hikhikhik...

Thursday, December 22, 2011

Ho Ho Ho!!!

Last week lagi dah wat Christmas celebration. Just a small celebration. Buat pun kat opis je. So tempat pun terhad. Duduk je kat mana2 workstation yg ada. Kalau dapat duduk nasiblah.. macam aku...




Ada gak yg makan berdiri



Duduk atas lantai pun ada



Duduk mana2 pun xpe janji perut kenyang hati pun senang :)



Then dapat present daripada Santa Claus. Cuma yg tak bestnya aku dapat patung yg sepatutnya letak kat Christmas tree. Haish... nasib badan!.. Sebab tak tau nk wat ape aku letak jelah patung tu kat opis. Biar die jaga meja aku. Actually takut sebenarnya nk bawa balik. Hikhikhik...


Terima kasih Santa Claus... Merry Christmas!!!!


Okey jom tido! Esok nak kena smpai opis pagi2 sbb nk kena gi UiTM Shah Alam. Nak interview final year student kat sana. Apa aku nak prepare???


Tuesday, December 20, 2011

Johor Premium Outlets


Awal2 aritu masa aku bercerita tentang Johor Premium Outlets ramai yg dok bertanya... "tempat ape tu?".. tapi sekarang ni makin ramai lak yg dok sibuk bercerita ttg JPO. Almaklumlah JPO merupakan anak syarikat milik penuh GENP. Banggalah kejap kan. Hehehe...

Bagi aku harga yg ditawarkan taklah murah mana pun tapi bolehlah utk dibeli. Ada certain2 benda yg boleh kite beli dan ada gak harganya yg sama dengan harga di KL. Terpulanglah pada pengguna2 yg bijak pandai kan. Jadi pada sesiapa yg gilakan barang2 seperti Coach, Burberry, Roxy, Espirit, Armani, Canali atau ape2 jelah silakan lah ye.

Dan kalau nk ke sana tu janganlah time2 cuti sekolah camnie. Last week time aku pergi sana mmg sesak. Orang Singapore mmg toksah cakaplah mmg ramai. Sampaikan butik Coach tu kena kawal tau. Nak masuk situ kena beratur dulu. Tak boleh masuk ramai2. So utk trip 7hb nanti aku dh decide tak mau pegi. Even dapat voucher sekalipun tak naklah aku. Apapun aku tetap berbangga menjadi sebahagian daripada JPO.

lets party!!

Last Friday abis je office hours semua staff2 GENP terus gerak ke The Lodge Hotel. Alah tak jauh pun depan office je. Just untuk makan2, minum2 sambil berkaraoke. Gambar time karok tak sempat lak aku nk snap sbbnye aku dah nak balik time tu. 9.30 aku dah chow. Sebelum acara yg bukan2 mula baik aku balik dulu. Hehehe... tapi sebelum tu jom kite main game dulu.


Typical game - tiup belon sampai pecah



Manager aku, JL dipaksa utk turut bermain



My plate



Haruslah gambar aku kena ada sekali


Guys


Ladies

Monday, December 19, 2011

Futsal Tournament

Tanpa training dan tanpa experience akhirnya futsal team GENP kategori perempuan mendapat tempat ke-3. Bangga ke??? Takpun sbbnye kitorang dpt tempat terakhir. Team pompuan hanya ada 3 team je. Kuikuikui... takpelah dapat gangsa pun okey wat janji de medal.



Kakak2 seniorku, jangan marah ye sbb tak dapat pertahankan kejuaraan 2 tahun berturut2. Tapi takpelah at least team lelaki juara. Diorang bolehlah bangga sbb dpt no. 1 drp 11 team. Yeah yeah!!!




Hero2 di GENP...




Aku pun nk bergambar gak....

Gambar yg mengingatkan aku pada satu cerita...hehehe


Moh kite bergambar ramai2 walaupun hanya ada 6 team je yg tinggal. Almaklumlah team yg tak dapat adiah dah lama pulang termasuklah team-mate aku. Hehehe....






Tuesday, December 13, 2011

Year End

Baru sebulan aku kerja di GENP tapi rasa macam dah lama je. This month memang bz gile. Almaklumlah nak masuk tahun baru jadi keje makin hari makin bertimbun dan makin hari makin mencabar. Bila keje dah banyak jadi pressure pun makin tinggi. Bila semuanya nak cepat jadi banyaklah kesalahan yang aku buat. Akibatnya dua minggu kebelakangan nie mmg kena marah jelah ari2.

Tapi Alhamdulillah setakat nie aku masih boleh terima dan still boleh kawal tahap tekanan yang melampau2 tu. One of my frenz yang masuk seminggu lewat daripada aku dah anta surat resign petang tadi. Tak sampai pun sebulan die keje kat sini. Alasannya dia dah tak boleh tahan dengan bebanan kerja yg tahap maksima.

Aku tak taulah company lain tapi kat GENP kerja kat HR dept mmg pressure. Dulu masa aku kat RBSB atau RGS kerja HR taklah sesibuk dan seteruk di GENP. Dan kalau nk ikutkan dari segi turnover kat GENP, HR lah yang paling tinggi sekali. Bayangkan sebelum aku masuk, start dari bulan 9 smpailah sekarang setiap bulan akan ada staff HR yg resign. Bila difikirkan balik cam kelakar pun ada. Yelah, patutnya HR lah yg kena kurangkan masalah2 yg camni.

Kalau nak ikutkan benefit yg company bagi mmg bnyk. Tapi still tetap orang akan resign. Jadi salah siapa?? Boss?? Staff?? Environment?? atau sebenarnya masalah pekerja tu sendiri yg tak boleh terima tekanan???

Saturday, December 3, 2011

Annual Dinner

Ini cerita minggu lepas. Company annual dinner di The Royal Chulan Hotel. Temanya adalah Celebrities Night. So memang rata2 sume yang datang ala2 celebrity gitu. Almaklumlah 80% di monopoli oleh Chinese makanya takde halangan diorang yg dress-up camne pun. Tapi de gak kaum Melayu yang grooming sakan. Tanjat boboy!... Time tu aku rasa cam gi kelab malam pun ada gak. Amoi2 yg sexy-mexy, music yang kuat pastu ada lak lampu bebola yang asyik dok terkelip2 setiap masa.




Gambar tak byk yg di snap sbb tak brp nk clear. Adalah beberapa keping je. Tapi xpelah janji de gambar kan...









Dari segi makanan lak sedap tu mmg sedap. Tapi bagi tekak aku dan kawan2 Melayu aku yang lain kami sume rasa ianya kurenglah sikit. Dahtu kami nie duduk secara majmuk, makanya memanglah ada air yang... paham2 jelah.



Secara keseluruhan dinner nie mmg best. Sume yg datang sangat sporting termasuklah VVIP. Performance mmg toksah cakaplah mmg happening. Enjoy sangat. Moh layan video kat bawah nie. Tapi sorrylah kalau gambar kurang memuaskan...


video


Malam tu aku tak berapa nk ada lucklah. Nombor aku tak kena pun. At least kawan2 aku yg len paling2 busuk pun diorang dapat voucher. Okeylah tu kan drp tak dpt ape cam aku nie. Jangan mimpilah nk dapat Ipad ke, Plasma ke, Cruise ke, vacation ke... cuba tahun depan lak ye. But its okey, hopefully untuk company trip esok dapatlah aku bawa balik adiah. Almaklumlah staff yg pegi tak ramai so potential utk dapat tu mmg tinggi. Huhu....