Monday, October 26, 2009

2 hari....

2 hari lepas....

Dua hari yang lepas, genaplah usia aku 24 tahun... xde ape2 yg berbeza pun masih lagi sama cume penambahan angka saja... sempena hari jadi aku, boy belanja kek secret recipe so aku pilihlah kek tiramisu... erm, memang sedap... thanks boy... tapi cian along, kene tengok jer lah... almaklumlah org tengah dalam pantang...



2 hari lagi.....

Dua hari lagi first paper aku akan bermula. Labor Economics lak tu... xtau camne nanti... konon tadi ingatkan nk study eco, tp smpai skrang still xmasuk2 lagi, pening tengok graph yg melambak2 nie... siap de kopi lagi kat seblah aku nie.. last2, internet juga aku buka... tp xpe, esok aku akan pastikan kene study betul2...

Thursday, October 22, 2009

Di saat-saat ku perlukanmu...

Napelah time2 cenggini ko wat hal wahai notebook ku tersayang.. time aku nk wat prsntation esok, time aku nk anta report, time tu la ko weng... aiyo! cmne ni?.. Tetibe je soh reboot. Setau aku reboot tu restart tp entahla.. Asal buka je soh reboot.. xtau nk wat cmne.. Kalo wat asgmnt gune phone mcm aku post kat blog skrg ni xpe, no hal.. Hopefully anta kdai xkne byr mahal...


Sunday, October 18, 2009

Bila orang ramai datang rumah...

Akhirnya balik gak aku minggu nie... erm, tapi dah balik umah tu, toksah cakaplah... dah macam tak dok kat rumah rasanye... Ari Jumaat aritu sampai dalam kul 4 petang, then terus masuk bilik ibu dan tido sepuas2 nyer... dekat kul 6:30 baru bangun. Tu pun bila ayah kata, "Jap gi mak uda ko nak datang... dier on da way sekarang nie..."

Aku memang dah agak dah.. Kalo sabtu ahad memang tak menang tanganlah jawabnya, especially bila along dalam pantang sekarang nie... tapi takpelah, bak kata ayah... tu rezeki namanya... then, dalam kul 10 malam, mak uda pun datanglah dengan family nyer... pastu, malam tu gak ibu kata, "esok omm nak datang..." alamatnya, memang tak study lah aku utk test staffing isnin nie..

Isnin nie de test, kalo ikutkan memang aku tak balik. Tapi oleh kerana aku dah lama tak balik, dan belum jumpe lagi anak buah aku tu... so aku tetap kena balik gak.... First time aku tengok Firas masa ibu tengah pakaikan dier baju.. Alahai... keciknye dier.... Dalam gambar aku tengok lain bile dah jumpa lain pula dier... Agaknya baby memang camtu kot.. Sampai2 je along tanya, "ko nak dier panggil ko ape nanti?"... erk.. alamak, nie yang aku tak tau nie... aku tak nak dipanggil mak uda atau mak lang... aku nak acik.. tp along xberkenan sbb katanya boy dah acik... ala.... then along kata ayah dah bagi nama kat aku. Along kata lagi ayah selalu sebut2 kat Firas, "Uda ko nie tak pernah tengok ko lagi. Bilalah Uda ko nak balik tengok ko nie?"... Alamak, uda ke?????.... Tak pelah, ape2 je lah....

Sabtu pagi mak uda terus gerak ke KL gi umah acik, pastu terus gi tengok Fadhil sekali kat Puncak Alam... Petang tu ingatkan omm datang tp tak muncul2 gak.. Erm.. mungkin omm tak jadi datang kot... takpelah...

Then, malam ibu ajak gi rumah tukang urut utk along tp aku malas lah nak pergi. So ibu pergi dengan angah + nuar je... tinggallah aku dengan along, ayah dengan Firas. Abang long gi surau, boy lak gi birthday party kawan dier.

Pastu dalam kul 8:30 cam tu, tetibe je "ting-tog"... alamak! de orang tekan loceng... So aku pun pergilah buka pintu... buka jer tengok cik za tengah dukung Damia sambil Irfan kat belakang tu tersengih2 memandang aku... datang gak omm rupenya ingatkan tak jadi datang.. Kalo dah ramai2 orang kat rumah dah tentulah riuh rendah lebih2 lagi ade Irfan dengan Damia. So, Firas kenalah dok dalam bilik senyap2...

Pagi tadi aku bangun dekat kul 10 gaklah.. penat punye pasal. Sampaikan aku dengar Irfan kata "Bangunlah... dah pagi dah nie..." hehe... budak kecik pun pandai bangun awalkan... Ari ahad adalah ari paling malas bagi aku sbb ari ahad aku kena balik Melaka semula... Bosannya!!! Tapi nk wat camne, kenalah berkorban sket....


Monday, October 12, 2009

Program Pembangunan dan Kepimpinan Pelajar

Ari Sabtu aritu de Program Pembangunan dan Kepimpinan Pelajar (PPKP) modul 3. Modul nie actually wajib diambil oleh sume student UiTM. Kalo sape2 xamik modul nie, next sem diorang kene amik sekali lagi. Kalo x, takleh grade.... Sampai camtu sekali kan.

PPKP nie macam LDK gak. Dok dalam kumpulan dan wat aktiviti. Actually program nie ikut modul. Modul 1 dulu aku dh amik masa sem 2. Modul 1 tentang keagamaan dan kenegaraan. Macam kena nyanyi lagu berkisar tentang kenegaraan, kuiz, games.. banyak lagi lah. Modul 2 tentang pembangunan insan. Masa time nie boring sket sbb dapat fasilitator yg bosan....

Then, Sabtu aritu modul 3 tentang kebudayaan Malaysia. Kitorang gabung dengan dak Finance.. okeylah, not bad compare modul 2 last sem. Aku kumpulan 1, so utk kebudayaan Malaysia kitorang wat tentang dikir barat. Ya Rabbi..... memang teruk giler... tp tak pelah, sbb sume kumpulan pun sebenarnya kene gelak dengan yg len2.... kump 2 wat ttg boria, kump 3 wat lakonan semula iklan petronas tentang seorang anak yg layan ayah dier macam kucing tu, then anak die wat kat dier smula... pastu kump 4 wat lakonan medley ttg usahawan hai-o, citer do re mi yg kipas lipas tu, budi bhasa dlm train dll....

video

Kumpulan 1: Dikir barat (aku yang berbaju hijau...)

Sunday, October 11, 2009

Seminggu Bersama FPP

Juz nk review balik tentang program hari raya Seminggu Bersama FPP (Fakulti Pengurusan Perniagaan) bermula dari 3 - 10 Oktober. Dalam masa seminggu banyak program yg berlangsung macam program hari raya, seminar, konsert UNIC, career's day, solat hajat, catur bestari, erm.... banyak lagi lah. Tapi aku taklah involve dlm sume program, de lah dalam dua tiga program je macam:

1) Program Hari Raya : Jadi fasilitator utk LDK bersama anak yatim
2) Konsert UNIC: Peserta
3) Seminar Menjana Keunggulan Diri: Peserta
4) Solat Hajat: Peserta

Sekarang nie, nk post pic tentang program hari raya pada 3 Oct aritu. Ape yang berlaku sepanjang satu hari, dari pagi sampailah ke malam.


8:00 - 10:30 pagi

Pendaftaran



Tak cukup kat rumah, kat sana pun kami masih lagi berbincang



Khemah HRS (Human Resource Society) menang khemah tercantik



Antara khemah yang terlibat: MASA (Marketing Society), FIASSO (Finance Association, IBUC (International Business Club) dan INSSO (Insurance Society)


Berbaju merah tu, koordinator kami.. orang kuat HRS... En. Ahmad Fadhly. Yang pakai jubah tu PM Shahariah


Masa nie kitorang tgh iring anak yatim, tp masih sempat bergambar...



Suasana kemeriahan Hari Raya UiTM 2009


10:30 - 12:30 tengahari


Ceramah motivasi oleh Pak Tam



Tayangan video


12:30 - 3:00 petang


Persembahan tarian dari Kelab Warisan & Budaya



Jejaka Kacak + Gadis Ayu bersama Dato' Dr. Mizan dengan En. Nor Azman


Sesi beramah mesra bersama Dato' Pengarah + anak yatim sambil diperhatikan PM Zaiton (berbaju hijau) dan dijeling oleh Ziela (berbaju biru)


Persembahan nyanyian daripada Nana. Kalo sape2 tengok rancangan bintang kecil 2007 kat tv 9 dulu, yang dapat no. 2 tu.. adik Nana, Syaz nama dier.... adik pandai nyanyi, kakak pun pandai nyanyi....


Nak pergi tandas pun kena escort


Mengiringi anak yatim untuk sesi LDK

3:00 - 4:00 petang

LDK: Ice breaking... me in a group 1 as a faci



Tutup mata utk permainan 'Burung Mencari Sarang'



Anak-anak yatim yang sporting...



Time nie memang happening giler...



'Win-and-lose'... teka peribahasa



'Ketupat Beracun'.. apa agaknya yg diorang kena wat.....



En. Azree tu tengok2, mesti nak wat penilaian tentang kitorang


4:00 - 5:00 petang



Sesi bagi hadiah + duit raya. Dimulakan dengan kumpulan 1.....
(Fasilitator dari kiri: Ku Ai, Kyra, Aida, Sue)


Adik-adik... sila beratur yea...


Rasa macam dalam tv lak... YB bagi hadiah... huhu....


Menghantar anak2 yatim menaiki bas


8:30 - 11:30 malam

Konsert UNIC


Thursday, October 8, 2009

Nak balik tengok baby

Rasanya cam dah lama tak balik rumah. Raya pun dah nak abis. Orang len ari sabtu ahad gie open house, aku sabtu ahad kena attend seminar. Eii... bosannya! Sabtu nie de program pembangunan pelajar lak. Hopefully next week, takde apa2 program. So, boleh lah aku balik rumah. Actually tak sabar nk balik umah sbb tengok anak buah aku tue.. Mesti dah besar kan... Bak kata Kyra "agaknya bila you balik nanti, anak buah you dah masuk darjah satu dah pun"... wow! giler dahsyat kalo camtu. Tu tidak benar sama sekali. Aku akan pastikan minggu depan aku akan balik rumah....


Gambar nie di 'mms' oleh angah. Time nie baby baru je beberapa jam selepas dilahirkan.


Monday, October 5, 2009

Aku Dah Jadi Makcik....

Yeay yeay.... akhirnya aku dah dapat anak buah. Tanggal 4 Oktober 2009 bersamaan 15 Syawal 1430H, dalam kul 10:30 pagi camtulah. Pukul 5:49 pagi semalam aku dikejutkan dengan bunyi message dari abang long mengatakan "along dalam bilik penilaian sekarang nie, tengah buat pemeriksaan". Bile je aku baca message camtu mestilah dlam fikiran aku along bakal melahirkan cahaya mata sulungnya. Pastu dalam kul 10:30 abang long message lagi, dier kata along dah selamat melahirkan seorang bayi lelaki. Masa tue aku dalam auditorium, de seminar. Waktu minum pagi je, terus aku tipon angah. Angah kata dier baru sampai kat Hospital Selayang dengan ibu, ayah dan boy.

Akhirnya along dah jadi seorang ibu, aku dah jadi makcik, ibu dan ayah dah jadi atuk dan nenek. Cucu sulung dalam keluarga kami. Nama yang akan diberi (mungkin dah bagi dah kot), Muhammad Izz Firas bin Shahlan. Maksudnya aku tak tau, tunggulah bile aku balik nnti aku tanya along. Tapi bila aku nk balik? Sabtu depan de modul PPKP, Program Pembangunan dan Kepimpinan Pelajar. Next 2 week takut de class ganti lak. Tapi hopefully tak delah. Erm.. ape dier nak panggil aku ea nanti?... Tengoklah aku pun belum fikirkan lagi.

Sunday, October 4, 2009

Dah abis pun....

Lega rasanya bile event utk PD (Personal Development) nie dah abis. Tak yah nak pk ape2 lagi... Sponsor ke, goodie bag ke, duit raya ke, aktiviti ke... settle sumenya. Cume tinggal nk wat report je la. Oke, juz nk update ape yg berlaku spanjang ari Jumaat sampailah ari Ahad nie...


Jumaat, 2 Oktober

Ikutkan ari Jumaat aritu patutnye xde class tp kitorang kene wat rehearsal utk PD. Tp rehearsal tak seperti rehearsal pun. Kyra xde so Alice yg conduct sumenyer. Dier juz briefing ttg serba sedikit jer. Tugas2 yg dier bagi pun xbrp jelas. Then, dlm kul 10:30 gi CIMB tukar duit RM740 untuk duit raya. Nasib baik Ziela ngan Huda ade, dioranglah yang temankan aku gi bank. Giler nk tukar duit banyak tu sorang2!... Pastu balik rumah, then dalam kul 12 En. Azree call. Dier tanye pasal duit raya dan sape yg tak datang masa rehearsal tadi. So, aku pun ape lagi... jadilah reporter jap.. huhu... (^_^)

Pastu die tanya gak camne dengan preparation utk goodie bag. Aku cakaplah sume dah settle. Goodie bag kitorang pack utk 80 je pastu lebihnya letak dalam kotak dan bahagikan pada 3 buah rumah anak yatim. Tapi kotak tu aku tak balut. Bila aku cakap camtu je, terus En. Azree kata... "kenapa kamu tak balut?.. Tak properlah camtu. Kalo kotak tu tulis MILO ke, kopi RADIX ke, tak ke malu kita nanti".... Aisheman.... nie yg susah nie. Aku dh sampai rumah malas nk keluar beli pembalut. Tapi nasib baik de Syaza. So aku minta tolong kat dier je la tolong belikan.

Soalan paling takut aku nk jawab bila En. Azree tanya "camne dengan rehearsal?"... Mati aku!!! Ape aku nk jawab. So aku terus terang je la camne rehearsal tadi. Aku cakap kat En. Azree kitorang juz wat simulation utk 2 games je. Pastu tak wat pun full rehearsal. Lina tak jadi MC, abong tak baca doa, perjalanan majlis tak buat. Dan yg paling pnting aku ckp kat En. Azree, LDK dah bertukar jadi sejam. Terkejut dier!!!!.. Then, malam nnti dier soh aku explain smula kat dier aper yg terjadi.

Dalam kul 8:30 Dee dengan Mai sampai. Diorang datang nk tolong angkat barang gie kampus. Memang berat gilerlah kotak2 tue. Then, Khairuddin dengan Abong lak sampai. 3 kereta konvoi gi kampus antar barang. Actually ikut perancangan 2 kete je. Pastu bile Khairuddin cakap die naik Kancil, terpaksalah panggil Mai datang sekali. Kyra lak naik Neo of courselah tak muat gak.

Sampai kampus dlm kul 9 suku. Ingatkan En. Azree dh smpai tp rupanya belum lagi. Dekat 9 setengah baru dier sampai bawa majalah dari Karangkraf. Barang2 sume simpan kat level 6. Nak angkut punyelah berat. Empat lima kali gaklah turun naik lif. Dee dengan Mai lak awal2 lg dh chow. Anta barang terus chow...

Lepas dah packing barang2 sume aku, Kyra dengan Abong nk gi makan. Khairuddin xnak join katanya de hal, dier nk balik terus. Iye ke??... Ke takut gf nampak dier makan dengan kitorang. Ala ape nk takut, Abong ade. Sampai je kat bawah, tetibe je En. Azree tanya "nak makan kat mane? Jom.." Hehe... En. Azree nk belanja. Dan tiba2 je Khairuddin ikut kitorang sekali... Ayoyo tadi Kyra ajak dier tak nak. Memang sahlah takut gf die nampak. So kitorang makan kat De' Mamak je la, paling dekat.


Sabtu, 3 Oktober

Sebenarnya malas nk citer ape yg berlaku pada ari Sabtu semalam. Apa yang dirancang tak berapa menjadi disebabkan beberapa faktor. Banyaklah terutama dari segi pembahagian tugas. Sampaikan En. Azree panggil kitorang dan tanye apa yg dah terjadi. Erm.. dier pun tak tau nk cakap ape. Tapi aku rasa, sepanjang perjalanan event ari Sabtu tu, LDK yang paling best sekali. Anak2 yatim pun sumenya sporting giler cume adalah dalam dua tiga orang yg malu2... Ala biasalah tue. Then, penutup dlm kul 5 pastu terus kemas dan balik.

Tapi bukan boleh balik saje jer. Malam tue de konsert UNIC lak. Wajib utk sume pelajar PD. Aduhai... malas giler nak pergi. Dahlah penat yang teramat sangat. Kuatkan semangat jelah. Tapi gi konsert seronok, tak bosan. Iyelah... nyanyi nyanyikan. UNIC pun leh tahan kelakar gak. Die bukan setakat nyanyi tp pandai berinteraksi sekali. De video diorang yg dah aku rakamkan tapi dapat rakam kejap je sbb tipon xde memory card tu yg susah, memory asyik full je.


video


(p/s: gambar2 xdapat nk post. Sumenya kat Khairuddin sbb dier jadi photographer)



Ahad, 4 Oktober

Semalam konsert abis dalam kul 11:30. Abis je kitorang terus gi makan, lapar giler. Tapi kedai tu punyelah lambat serve diorang. Sampai rumah dekat kul 1. Pastu pagi tadi bangun kul 6:30 sbb de seminar kul 7:30... Huh... tapi hampeh! Datang2 penganjur tak ready lagi. Kaunter pendaftaran lom buka lagi, handout tak masuk dalam fail lagi. Entah aper2 ntah diorang nie.. Penat kitorang bangun awal, datang awal tp tak ready lagi sampaikan penceremah datang dulu drp penganjur.

Tapi nasib baik seminar nie tak bosan langsung walaupun start kul 8:15 sampai kul 4:30. Kelakar aderlah dan yg penting dpt banyak pelajaran dan pengajaran. Thanks to Encik Osman Affan!


Friday, October 2, 2009

Sakit Pinggang Gue.......

Hari nie memang penat giler... Pagi tadi kuar umah awal dengan Kyra konon nk beli tiket balik Seremban tp last2 minute tak jadi lak. Actually Kyra dier de hal kat KL so dier sorang je la balik Seremban. Camne nie... Utk esok punye acara, Kyra serahkan semuanya pada aku. Oh God!... Dahlah malam tu En. Azree akan tanye tentang rehearsal tu dan die nk tau camne flownyer. So dier soh aku fokus esok. Esok pagi dalam kul 11 En. Azree soh aku gi CIMB bank jumpe kawan dier, utk tukar duit raya. Banyaknye keje nk kena buat.....

Nie aku baru je abis set-up sume goodie bag dgn bantuan Ziela n Huda. Sakit pinggang kitorang nie... Naik juling biji mata tengok sume barang2 nie. Daripada buat lubang utk bookmark, then poton reben, Ziela decorate cawan, bungkus gula2, kire barang lagi.. erm... memang penat. Rumah pun dah tunggang langgang dah. Dah xserupa umah lagi... Esok pagi2 de rehearsal then banyak barang kitorang nk bawa ke kampus nie. Tak tau camne. Malam tue, dhlah kene gi kampus lagi utk hantar barang. Hantar barang je xpe, nie kena susun balik utk sponsor dari Karangkraf.