Thursday, December 31, 2009

Cuti aku dah nak abes....

Cuti aku semakin hampir ke penghujungnya. Lepas nie rutin harian aku macam biasa balik. Bosannya....... Hari ahad nie dah kena balik Melaka semula. Barang2 sume aku dah pack petang tadi. Awalkan. Actually aku pack barang awal2 sebabnya aku tak nak buat last minute. Kalo buat last minute lagi rasa malas nak balik. So nanti ari sabtu ahad nie aku rilek saje.

Tapi takpelah aku kat sana pun dah tak lama lagi. Lebih kurang empat lima bulan saja lagi. Lepas tu dah practical. Kata orang last2 sem nie lah kita patut enjoy sepuas2nya. Lepas nie life kita dah tak sama dengan time belajar. Erm... betul juga. Tapi aku kalo last2 sem ni lagi rasa malas adalah.

Monday, December 28, 2009

Yummy.... Yummy!!

Weekend aritu juz tinggal berdua je dgn angah kat rumah. Duduk berdua kat rumah macam2 resepi yg kitorang cuba. Nak pegi jalan2 susah sbb kenderaan yg biasa digunakan xde. Sebenarnya ada kenderaan tapi kami tak pandai nak memanfaatkannya. Sampaikan cik yah sebelah rumah ni pun tegur sbb kitorang pergi pasar jalan kaki. Katanya: "Pergi pasar ke? Napa tak naik kereta?" Dan jawapan paling selamat yg angah berikan, "saja nak exercise".

Resepi pertama yang kitorang cuba ialah kek masam manis. Raya aritu mak uda de buat, memang sedap. So kitorang pun teringinlah nak cuba. Apalagi beleklah buku resepi ibu yang dah 16 tahun tu.

Bahan-bahan:
10 biji telur (asingkan yang putih)
1/2 gelas gula halus
2 gelas tepung biskut tawar
1 camca esen vanila
1 lb mentega
1 camca teh baking powder
1 tin susu pekat
10 bungkus asam
Pewarna (ikut suka hati)

Cara-caranya:

Kisar biskut tawar dan diayak bersama baking powder. Ketepikan. Pukul putih telur bersama gula hingga kembang.



Dalam bekas yang berasingan, pukul mentega dan kuning telur. Masukkan susu dan esen vanilla.



Apabila telah siap dipukul, campurkan ke dalam bancuhan yang pertama tadi dan kacau rata. Masukkan tepung biskut.



Bahagi kepada 2 adunan dan letakkan sedikit pewarna. Kitorang juz letak satu pewarna saja iaitu hijau. Lagi satu adunan warna original. Adunan dan warna ni terpulang pada masing2. Nak buat lebih pada 2 adunan pun tak mengapa.



Sapu mentega pada loyang. Tuangkan bancuhan hijau dan kukus selama 15 minit. Opps!! sebelum tu jangan lupa panaskan pengukus dulu. Dah 15 minit, angkat dan susun asam duit2. Lapiskan dengan bancuhan warna yang lain pula. Kukus semula selama 15 minit dan begitulah seterusnya sampai habis.



Dan inilah hasilnya....



Rasanya memang best tapi nk buatnya agak rumit. Iyalah selepas 15 minit nak kena angkat then letak asam, lapiskan semula... kukus balik. Erm.... memang leceh. Daripada pukul 3 petang kitorang buat kul 7 baru siap. Itupun kitorang mengelat sebab kitorang campur balik dua2 adunan tu, letak asam dan terus kukus. Malas punya pasal, jadilah begini....



Pastu try buat nasi ayam pula. Saja takde kerjakan. Malaslah nk upload gambar satu2. So aku juz letak gambar nasi ayam yang dah siap punya. Ha.... tengok ni. Ada macam kat kedai tak?

Monday, December 14, 2009

Apa Sudah Jadi?

Lepas incident di KB Mall, Jusco Bandaraya Melaka pula meletup. Meletup disebabkan kebocoran gas yang berlaku sehingga mengakibatkan kematian dan kecederaan. Actually perkara begini aku selalu rasa bila pegi shopping kat Melaka dalam sebulan dua yang lepas. Time tue pegi Mahkota Parade (MP). MP sekarang masih dalam pembinaan. Elok je aku jejakkan kaki kat situ, aku rasa lantai dia semacam je. Almaklumlah dalam renovation, rasa bergegar, jalan tak selesa, dengan escalatornya yang berbunyi2 dan sesekali rasa macam menakutkan. Retak2 kat dinding tok sah cakaplah.

Aku kalo jalan kat situ mesti rasa takut sampaikan Kyra selalu gelakkan aku. Dia kata aku nie terpengaruh tengok citer Final Destination 4. Iyelah, sedikit sebanyak memanglah terpengaruh gak tapi kan elok kalo kita berhati2.

Then, arini Jusco kat bandaraya tu yang dikatakan jusco terbesar di Malaysia dan baru je dibuka tetiba je meletup. Actually, ikut perancangan awal aku dengan boy nak pergi Jusco bandaraya tu sama ada ari Sabtu atau Ahad semalam. Tapi memandangkan Jusco tu baru buka, then tentu ramai orang so kitorang pun tak jadilah pergi. Syukur alhamdulillah, de gak hikmahnya.

Entahlah.. aku pun tak tahu. Kalo diikutkan Jusco tu memang cepat giler siapnya. Tak sampai setahun kot. Dan akan datang nie Tesco akan bertambah satu lagi kat Melaka. Tu pun dah naik dah bangunannya. So lepas nie, kalau nak pergi shopping tu berhati-hatilah selalu. Bukan kata nak shopping je, lalu bawah jejantas ke, fly over ke, kat jalan raya ke sentiasalah beringat kerana malang tidak berbau.

Kenduri Kahwin

Hari Sabtu aritu de kenduri kahwin kat rumah pak itam, sepupu ayah... anak dia yang kahwin kiranya dua pupu kitorang lah. Actually dia nikah dah lama, dua tiga ari sebelum puasa then baru skrang bersanding. Isteri dia cikgu, kalo diorang lambat kahwin nanti isteri dia kena transfer kat Sabah. Lebih kurang gitulah gayanya.

Selalunya kalo de kenduri kahwin ibu mesti tanya dulu nak pergi tak tapi kali nie ibu kata "cepatlah siap nak pergi rumah pak itam". Owh.... kalo dah ayat gitu maknanya kena pergilah. Iyelah, sedara kan, lagipun dalam bulan nie dah beberapa kali pak itam tu datang umah dengan anak2 dia. Dalam kul 11:30 dah sampai dah kat dewan PGA Cheras. Sampai2 je jumpa pak long n famili dan diorang terus ajak makan. Pengantin bersanding lebih kurang kul 1:45 dan cam biasalah tukang silatnya adalah Azmal.





Tak banyak gambar yang aku amik walaupun kitorang lama kat sana. Dari start majlis sampailah dewan tu dah hampir kosong dah. Mana tak lamanya kalo dah jumpa sedara mara, pupu2, papat2..... Daripada kami tak kenal, tak mesra terus jadi geng. Contohnya macam Amirul Fikri, anak cik Mamat dah besar dah... siap dah boleh jadi driver untuk ayah dia. Ingatkan dia malu2 tapi rupa2 nya pandai bergurau dan walaupun kami tak rapat sangat tapi dia still ingat.

Dari Cheras terus kitorang gerak pergi rumah Along kat Kota Damansara. Sepatutnya bang long keje kul 7 tapi memandangkan kitorang datang umah dia, so dia pun pergilah lambat sikit. Wah, Firas dah makin besar sikit, dah kurang nangisnya dan penting dia dah pandai nak duduk selesa, nak tengok??


Dekat kul 10 kitorang gerak balik Seremban. Along ajak tido umah dia tapi memandangkan aku tak bawa baju dan barang2 keperluan yang lain, so lain kali jelah.

Friday, December 11, 2009

Semester 4??.. Goodbye!!

Petang tadi check result. Oh my God dah kuar rupanye!... tu pun dapat tau drp fb. Hm... berguna gak fb nie kan.. Okeylah juz nak komen sket pasal result. Kali nie pointer turun sket but still maintain......... tu yang best. Turun2 pointer pun tapi at least CGPA aku makin naik, okeylah kan. Alhamdulillah... dan yang paling penting aku tak menjangkakan aku dapat result sebaik nie sbb masa final aritu memang susah giler. So aku tak expect apa2. Tapi bile tengok je result tadi, mmg terkejut especially suject Performance. Huish... gila lah... ape pun thanks to Dr. Rozman yang jadi pemeriksanya.

Dr. Rozman - the best lecturer for me. Selalu datang setengah jam lebih awal dari waktu class. So bile die datang awal aku dengan Kyra slalu berborak dengan die. Banyak gaklah yang dia ceritakan kat kitorang, daripada pengalaman dia sampailah ke rahsia besar UiTM Melaka.... huhu....

Assoc. Prof. Abd Halim - Labor Economics, subject yang paling aku takut skali. Sebab apa??.. Sebab lec nie dia akan tanya sapa2 yang dia nak. Dia akan tunggu kita jawab sampai betul. Kalo mood dia baik, dia soh orang len tolong kalo tak jawablah sampai dapat. Tapi bila difikirkan bagus gak dpt lec camni, so kitorang taklah main2 dalam class dan sentiasa bersedia.

Pn. Ridhawati - paling suka subject Pn. Ridha, Recruitment & Selection. Sangat best dia ajar dan senang faham. Tapi Pn. Ridha nie sangatlah serious dalam class, jarang senyum. Kalo time dia marah, memang menakutkan.

En. Azree - lec yang sporting tapi........................ Tapi xpe, En. Azree nie baik walaupun dia ajar Personal Development, tapi dia tak lokek ajar kitorang untuk subject Quality. Dan tak lokek gak belanja kitorang makan aritu. Hehehe.... Dengan En. Azree slalu gak kitorang berborak dan banyak nasihat yang dia bagi sampaikan ada amanat yang perlu aku laksanakan. Tak pe En. Azree, bila tiba masanya saya akan laksanakannya. Don't worry....

Madam Azzura - hmmm..... last sem Miss Azzura this sem Madam Azzura. Madam ke Miss tapi tetap sama cara dan gaya mengajar. Tapi rasanya kali nie lagi dahsyat kot. Kalo next sem dengan madam lagi........ entahlah.....

En. Za'bah - tak tau nk describe camne. Kelakar memang kelakar tahap 18PL punya. Tapi kalo bab2 notes memang dia serious. Semua student dia kena jawab exam ikut notes yang dia bagi sebiji2. Tak boleh guna sumber2 yang lain. Dan masalahnya notes dia bukanlah notes macam lecturer2 yang lain, yang dah bertaip tapi yang tulis tangan punya. Dia tulis kat papan putih sampailah penuh satu papan tu, so kenalah salin. Dahlah tulisan dia xberapa nak faham sangat, memang lenguhlah tangan.

Apapun, dengan adanya sume lecturer2 nie aku dah tamatkan semester 4 dengan jayanya. Thanks to all. So lepas nie kira semester akhirlah pula sebelum aku pergi practical. Hopefully next sem lebih baik dari sem2 yang lepas.... Amin~


Saturday, December 5, 2009

Cherita Lama

Petang tadi jenjalan pegi KM Plaza, ingat nk cari selendang. Jalan punya jalan sekali de lah seorang minah nie, die boleh hayunkan plastik beg dia kat aku. Okey fine... maybe die tak sengaja kot. Tapi yang aku peliknya jalan tu sikitlah punya besar.... macam saje je.... dah tu boleh die buat tak tau lak tu.

Tapi tiba-tiba aku dengar.. "hoi Aida!!"... alamak! de orang panggil akulah. Sekali pusing, la.... Amy rupanya! Hamizatul Mirza.... rakan seperjuangan dari form 1 sampai form 5, yang kadang2 sekelas kadang2 tak. Memang aku tak cam langsung die. Tapi bak kata Amy aku bukan tak cam, tapi jalan memang tak pandang orang. Hehehe.... Tak sangka dah 5 tahun tak jumpa tup tup terserempak kat KM Plaza. Dan dia cam biasalah tetap tak berubah dari dulu smpai sekarang.... bila bercerita memang tak boleh nak stop. Jumpa kat tengah jalan, kat depan kedai kain... kat situlah kitorang dok rancak bercerita tanpa mempedulikan tauke kedai yang asyik dok mandang2 kat kitorang, tanpa mempedulikan boy dengan angah yang dua tiga kali lalu situ dan tanpa mempedulikan mak dengan adik dia yang jenuh menunggu kat tepi kedai tu...

Jumpa Amy memang banyak cerita2 yang aku dah tertinggal rupanya. Aku ingatkan setakat nie kawan2 aku yang dah kahwin cuma 2 orang tp rupa2nya dah ramai yang kahwin. Yang dah ada anak pun ada. Tak sangka aku banyak gak yang aku ketinggalan. Bak kata kawan2 aku yg len (masa zaman sekolah lah...), aku nie memang bz memanjang, kalo cuti semester mmg xpenah nak contact kawan2.... dan kalo de renunion jarang nak join.

Bukan xpenah contact tp asal aku cuti je diorang lak sibuk. Sibuk kejelah, kenduri lah, tak de kat sinilah... macam2 lagilah. Dan kalo pasal renunion tu aku rasa sekali aritu je aku pegi tu pun taun 2007 kalo x silap. Last year diorang wat time along kahwin, so camne nak pegi?...

Memang banyaklah kenangan2 dan cerita2 lama yang kami bualkan. Apapun, jumpa Amy tadi memang best. At least banyak gaklah yang aku tau tentang kawan2 aku masa zaman sekolah dulu.

Thursday, December 3, 2009

Weekday's Schedule

Cuti aku tinggal lebih kurang sebulan lagi, so pas nie kene teruskan balik rutin harian aku sebagai student. Kalo time cuti nie rutin harian aku dah macam suri rumah lebih2 lagi bile skrang nie boy dah tak keje dan Nuar pun weekday slalu aje balik. Jadinya aku kenalah memasak utk mereka. Kalo aku sorang xpe, senang sket.... bila2 aku nk makan pandailah aku cari sendiri.

Setiap ari jadual aku sama jerk. Bangun tido tengok de kain perlu disidai tak. Kalo dah sidai senang sket. Selalunya ibu yang akan basuh baju (gune mesin ye!...) dan terus sidai. Cuma kalo ibu kene pergi awal atau dah terlewat ke pejabat barulah aku yang kene sidai. Then, masak lak. Kalo rajin kemas rumah. Masa along ade aritu rajin gak tengok ulangan Anak Betung. Tapi semenjak along dah balik, malas dah nak tengok. Pastu kul 3 tengok Amazing Race Asia 3. Ulang pun ulanglah... janji de cite nk tengok. Abis je cite terus angkat kain... pastu kul 4:30 tengok Nenek Kebaya. Actually dulu aku tak minat tengok cite nie tp semenjak along slalu tengok aku pun dah terikut skali. Lagipun cite nie dah nk abis.

Malam cam biasa kul 9 tengok jap detik sehati berdansa. Itu pun kalo rasa nk tengok. Pastu layan jelah ape2 cite kat tv. Tengah malam pula online. Dah bosan.... tengok movie lak. Kadang2 tengok balik cite Nur Kasih tak pun rancangan spontan ataupun My Girl. Tapi sekarang nie aku tengah gile tengok cite Pangako Sayo. Dulu2 tengok gak tapi selalu je missed. So sekaranglah masanya aku nak enjoy tengok movie puas-puas.

Monday, November 30, 2009

Kenduri Kahwin

Hari rasa penat sangat. Pagi tadi ikut ibu dengan ayah balik Johor. De kenduri kahwin anak mak long kimah kat simpang renggam. Erm.... rasa cam dah lama tak pegi sana. Walaupun setiap tahun akan balik tengok kubur atuk harun tapi kitorang tak pernah singgah sana. So tadi pergi sana dapatlah gak aku tengok rumah pusaka tempat ayah membesar, Kampung Sahari.



Perjalanan ke sana lebih kurang 2 jam. Kalo dah balik Simpang tu, of course lah kena dok lama2 kat situ. Almaklumlah dah lama x jumpa sepupu sepapat, dua pupu, tiga pupu, kawan2 lama ayah, nenek tu.. nenek nie... So, kitorang yang muda2 nie (muda ke...??) juz dok dalam umah sambil tengok Astro. Hehe.....

Dekat kul 3:15 gerak balik Seremban. Xsinggah pun Kluang sbb nk elak jem. Kat highway kete memang banyak almaklumlah orang dh nk start keje. Sampai je kat Ayer Keroh dh start jem, beratur punyelah panjang, so terus masuk tol Pedas-Linggi. Konon nk elak jem, tapi sama jerk. Start kat Pedas memang jem giler. Lagi dahsyat daripada highway aku rasa. Haha... padan muka!

Opps!!! lupe lak.. juz nk post gambar2 semasa kenduri akikah aritu. Tapi gambar xbanyak amik sbb juru2 kameranya bz memanjang...


Majlis Doa Selamat



Sekitar majlis berzanji, marhabban & cukur jambul



Corat-coret

Saturday, November 28, 2009

Juadah Hari Raya

Sempena hari raya, tak kisahlah raya puasa atau raya haji mesti de ketupat. Dan menganyam ketupat macam dah jadi tugas aku. Tapi nasib baik tak banyak yg nak kena anyam. Adalah dalam 35 kelongsong. Apapun aku bangga sebab aku sekarang dah pandai menganyam ketupat.


Kalo dah de ketupat mestilah de rendang. Berbeza dengan raya puasa, kalo time raya haji nie masak taklah banyak sangat. Cume de ketupat dengan rendang, masak lodeh dengan kuah kacang.

Then, malam tu kitorang juz nk try2 wat brownies. So petang raya tu pegilah beli barang kat Seremban. Tapi dah balik umah, check punye check salah beli da!!!.... Patutnya kena guna choc emulco 20gram tp kitorang beli 10g choc emulco, 10g coffee emulco. Jadinya kitorang juz wat utk setengah adunan je lah..


Bahan-bahan:
250g butter
400g chocolate masak
6 biji telur
340g brown sugar
2 tsp esen vanilla
20g chocolate emulco
80g tepung gandum
60g chocolote powder
140g kacang walnut/ pecan/ almond

Cara-cara:









Then, masak begedil goreng lak.



Satu lagi menu adalah ayam panggang Singapore. Resipi nie kitorang dapat daripada atuk itam yang duduk di Singapore. Actually dah lama dah resepi nie kitorang simpan. Rasanya dekat setengah tahun dah kot. Cuma baru hari nie kitorang berpeluang nk try. Tapi bukan aku yg buat, angah yang buat.....




Thursday, November 26, 2009

Jom Masak!

Hari ni nk cite lain sket daripada yg len. Tenghari tadi menu utama aku adalah ayam masak merah. Setelah lebih 2 jam aku berada di dapur selain ayam masak merah, adalah dapat ikan goreng cecah dengan sambal kicap, kacang panjang goreng, ulam timun dan yang paling penting de ikan pekasam. Memang best!!




De bawang besar, bawang putih, halia, cili api (tapi xleh banyak2 sbb along xleh makan pedas), lada merah dengan serai. Tapi actually bahan2 nye masih tak cukup. Tak de kulit kayu manis, buah pelaga dan kawasan2 yg sewaktu dengannya. And of courselah kene ada sos cili, sos tomato, cili kering dengan tomato puri kalau ade.













Tuesday, November 24, 2009

Tak Kisahlah Apa Orang Nak Kata.......

www.nuraidahsulaiman.blogspot.com

Hehehe... skema tak nama blog aku?.. Yelah mane tak skema kalo letak full name siap nama ayah sekali. Actually aku wat blog nie pun bukan atas kehendak aku sebenarnya. De cite disebalik blog nie. Semuanya bermula sekitar Februari 2009. De satu subjek tu, BEL492 - Presentation Skills.... kitorang kene create blog sendiri. Kat blog tu kene letak segala asignment2, speech outline dll.

Kalo xsilap aku 3 hari kot lec tu bg masa create blog pastu kene bg nama blog kat die. So nak pk nama punyelah payah. Aku dahlah sepatah haram pun xtau pasal blog2 nie. Juz dengar2 camtu jer. Dengan nk pk pasal speech lagi, slide lagi dah tu kene lak pk pasal nama utk blog nie. Macam2 nama aku letak tp sumenya tak available. Masa pun dah suntuk. Jadi penyelesaian terakhir aku letaklah nuraidahsulaiman.blogspot.com. hahaha........

Konon dulu ingatkan wat blog ni juz nk dapatkan markah utk subjek BEL tu. Tapi alang2 dh de blog nie, terus kan jelah walaupun ramai yg kata, "xde nama lain ke nak letak?"... Kalo nk tukar nama len dah tentu xboleh. Kalo nk kenelah create blog yg baru. Aku sebenarnya sayang nk biarkan blog nie camtu je walaupun ramai kawan2 aku yg len dah tak update blog diorang. So, tak kisahlah nama apa pun, janji sekarang nie aku dah tau camne nk design blog aku. Thanks to along sbb ajar aku cara2 nk mengedit dan mencantikkan blog aku yg kadang2 xberapa nk cantik nie...

Monday, November 23, 2009

Majlis Akikah & Cukur Jambul

Abis je kenduri barulah terasa betapa penatnya, sakit pinggang, lenguh kaki.... macam2 lagilah. Ari Jumaat aritu kat rumah xde orang. Tapi nasib baik usu datang awal. Jadi usu lah yang banyak tolong sampaikan tangan kami dah luka akibat mengupas bawang putih. Bila dah petang tu barulah ibu balik dari keje. Then, pas maghrib aku gi Port Dickson teman angah gi nikah kawan die. Boleh tahan meriah gaklah kenduri tu. Lepas nikah, de percikan bunga api then pengantin terus tukar baju utk majlis berinai.

Dekat kul 11 malam baru kitorang sampai umah. Dari dalam kete aku dah nampak abang Zeli. Kalo dh npk abg Zeli of course lah mak long n pak long pun ade. Abang Zahar pun ade. Then, nampak kete in-law along. Masuk2 je rumah orang dah ramai. Kat depan de abang ipar along. Masuk je dapur lagi ramai. De acik, mak long, usu, mak mertua along. Kat belakang... hui!!! lagi meriah!... Sume orang tengah sibuk nk memasak. Kalo style pak long die akan masak lepas tengah malam. Dalam kul 2 camtu lah. So kaum2 adam nie kenalah stay-up sampai pagi. Ala... xpe diorang nie dah biasa. Hehe....

Pagi esok kul 7 aku dah bangun. Bangun2 je terus mandi then kemas rumah. Pastu tolong Azie wat sarapan. Die nak masak nasi goreng. Sarapan pagi tu memang mengenyangkan. De nasi goreng, nasi lemak, roti canai, jemput2, ubi goreng, kuih koci. Tapi banyak2 makanan tu, ramai yang tertunggu2 lauk daripada pak long.

Dalam kul 10, majlis dimulakan dengan doa selamat daripada saudara abang long. Pastu dalam kul 11 majlis marhabban dan cukur jambul pula. Aku pun apa lagi ambillah kesempatan nie utk mencukur sekali jambul Firas tu. Huhu..... Tapi yg tak syoknye, time aku nk gunting rambut die, time tulah die nk nangis. Time orang len x pula. Sabar je lah.....

Time tengah marhabban tu atuk itam dari Singapore pun datang. Kali nie atuk itam de bawa cucu die sekali Muhd Fitri Amir. Budak nie memang best. Tak takut dengan orang. Pastu kalo cakap nk speaking je. Padahal umur baru je 4 tahun. Almaklumlah tak mau kalah dengan abang2 sepupunya.

Ramai gaklah yang datang majlis kali nie. Kebanyakkan sedara mara, kawan2 dan jiran tetangga. Sampaikan tetamu terakhir pulang pada pukul 1:40 pagi. Ya Allah........ time tu hanya Tuhan je yg tau betapa ngantuknye aku!

Then, pagi Ahadnya tu de lagi yang datang. Acik Samsor sekeluarga pula. Tapi nasib baik time tu ayah n ibu dah bersiap2 nk ke Johor de kenduri kahwin. Jadi acik Samsor pun xlah lama kat sini. Lagipun time tu pak long pun dah nak balik. Juz borak2, makan pastu dalam kul 12 diorang pun berangkat pulang. Elok je tetamu pulang, aku pun apa lagi terus tido sampailah ke petang.

p/s: gambar2 x dapat nk transfer sbb kabel kat angah. So kene tunggu next week.

Wednesday, November 18, 2009

Allianz

Minggu lepas jalan2 kat KL lalu kat depan Plaza Sentral. Tibe2 teringat zaman2 keje kat Allianz dulu.... memang best walaupun aku cuma merasa keje kat sana selama 2 bulan setengah. Aku dapat keje kat sana pun sebab Eddy, staff MPS masa aku practical dulu. Ingat lagi dulu die penah tanya, "Aida... nak keje tak? Eddy de sorang kawan leh tolong"... Memandangkan lepas practical tu aku dah terus abis diploma, so pe salahnye keje terus. So, aku terus anta resume kat Eddy sekali dengan Kyra.

Then, abis je kitorang practical kat MPS, kitorang dapat panggilan temuduga. Suruh kitorang gi interview kat Plaza Sentral. Preparation utk interview aku tak wat sangat sbb tak tau nk prepare ape. Ingat lagi masa aku dgn Kyra sampai kat Plaza Sentral, Eddy pesan soh jumpe Azlan member die yang keje kat situ. So dier bagilah no Azlan. Sampai sane je terus kitorang message Azlan cakap dah sampai. Kite kene bitau die sbb kitorang xleh masuk sesuka hati kene de pin code.

First time melangkah kaki masuk Allianz... wow!!! memang cantik, menarik kau memang da boom!... superb!! office nyer memang class.. dah ala2 macam syarikat2 besar yg selalu kite tgk dalam tv tu tapi yang nie lagi meletup. Almaklumlah syarikat Jerman....



Bila time aku di interview memang tak boleh blah!... Dahlah salah pronounce nama syarikat. A.L.L.I.A.N.Z... aku sebut ae-la-yenz.... tapi yang sebenarnya a-li-yenz. Pastu dah lah tak tau ape2 pasal company tu. So aku taklah mengharap sangat. Then, abis interview terus kitorang balik umah. Petang tu, terus de call mengatakan kitorang dah diterima bekerja. What????... dah dapat kerja?... kelakarnya, padahal interview teruk. Tak pelah, mungkin dah rezeki. Thanks to Azlan sbb recomend kan kitorang pada boss.

Tapi Kyra dier tolak job nie. Ayah dier xbenarkan dier keje kat KL. Nak tak nak terpaksalah aku pergi sorang. First time aku keje kat situ, aku ditempatkan di bahagian Bancassurance. Staff2 kat situ majority lelaki dan kaum cina + mat2 dan minah2 saleh. Pompuan melayu berapa kerat je. Dan nasib baik aku dapat Azlan selaku aku nyer team leader. Dier lah yang kena memastikan aku mahir dalam dunia perbankan insurans nie selama seminggu. Borak punye borak, nak dijadikan citer rupe2 nye Azlan nie die pun dok Seremban gak dan selalu ulang alik KL-Seremban. So, aku aderlah member pergi balik keje.

Ingatlah lagi.... first day aku lunch dengan 7 orang lelaki. Iyelah... orang pompuan kebanyakkan kaum Cina dan berpangkat tinggi so seganlah aku nk join diorang. Lepas dah lama sket keje kat situ barulah aku kenal dengan kaum2 hawa kat department yang lain.

Keje kat Allianz memang best. Walaupun terpaksa bangun kul 5 pagi, then naik bas kul 6 terus naik train ke KL Sentral tapi sume tu amat bermakna sekali. Kalo tak kerana aku sambung degree, dah tentu aku masih lagi di sana. Minggu2 terakhir memang sedey. Dan minggu terakhir gak aku kene wat presentation depan big2 boss. Ya Rabbi... memang nervous gile lah time tu nk present depan big boss yang bermacam2 kaum dan budaya tu.

Pastu nak berenti punyalah payah. Dalam offer letter dah tertulis notis berenti keje 30 hari. Keputusan kemasukan utk UiTM dibuka 2 minggu sebelum pendaftaran. So bermakna tak cukup 30 hari. Jadi terpaksalah aku turun naik HR department tu. Boss pun xdapat nak tolong sebab nie berkaitan HR, dah tertulis dalam polisi syarikat... tak dapat nak ubah. Kalo notis tak cukup kenalah aku bayar gaji sebulan. Huish.... nak mampus! Nak daftar UiTM kene duit gak. Tak boleh... tak boleh....

So, baki ari yang ade tu aku abiskan dengan tolak cuti aku yang tinggal. Ala... tapi berapalah sangat. Then, lebih tu aku terpaksalah ulang alik dari Melaka - Seremban - KL... Fuh!!! memang dahsyatlah. Thanks to En. Fadhly, my koordinator program sbb luluskan cuti aku selama seminggu.

Kalo nak ikutkan hati aku, practical utk degree nie aku nk kat Allianz tapi aku dah survey kat situ tak amik student practical. Sedeyne....... Yang wat aku terkilan sbb gambar2 aku kat Allianz sume dah ilang. Cume tinggal 5, 6 keping jerk. Tak pelah... daripada tak de langsung.



1. Bersama Khairul, Marketing Exec kat Bancassurance
2. Malam terakhir bersama Khairul, kak Asmah (admin) + Ain (staff baru)
3. Abg. Pirhat my second team leader yg suka membuli tapi selalu meng 'defend' aku depan boss


Macam2 lah kenangan + pengalaman yang aku kutip walaupun sekejap je keje kat situ. Thank's to all. Credit to.....

Azlan - orang yang merecommendkan aku pada boss, mengajar aku selama di Allianz dan jadi teman aku pergi dan balik keje. Sori Azlan, gambar u takde.. xdpt nk diselamatkan.

Abg. Pirhat - my team leader selepas Azlan ditukarkan ke cawangan Seremban. Orang yang giler2 dan baik hati. Tapi bile time angin dier datang memang dahsyat. Habis sume orang kene sembur!

Kak Asmah - selalu jadi peneman aku dan banyak rahsia dia yang aku simpan.

Khairul - happy go lucky dan sering buat aku ketawa. Tapi tersangatlah metrosexual..... kalah orang pompuan!

Puan Zatina - boss yang cerewet tapi tak lokek utk kongsi pengalaman. Dan yang penting Puan Tina memang vogue!!!....

Kak Zunita - walaupun dier pangkat tinggi tapi sangat baik. Selalu bagi aku nasihat. Dan dialah orang yang aku selalu rujuk kalo de masalah.

Azizi & Nazri - thanks sbb jadi my good member sepanjang keje kat Allianz.

Tak lupe gak pada sume team2 banca dan team2 dari tele-marketing. To my big boss, Mr. Andrew thanks sbb selalu bagi nasi lemak kat aku sampai staff2 yang lain jelous. Huhu..... Dan of coz tue Eddy yang tolong aku dapatkan job nie..

Tuesday, November 17, 2009

Semester yang mencabar

Yahoo!!! Lepas nie boleh ar aku selalu update blog sbbnye aku dah abis final. Tepat jam 12:00 tengahari pada 15 Nov lepas bertempat di G1-1 berakhirlah sudah paper aku yang terakhir. Entahlah..... untuk semester nie aku tak berapa nak mengharap sangat. Sebabnye utk semester nie memang mencabar giler dan soklan pun memang tahap membunuh. Tunggu dan lihat jer la keputusan nanti.

Habis je paper, aku terus balik Seremban. Dah tak sanggup nk tunggu lama2 kat Melaka dah. Huhu... Sem nie mmg dahsyat.. sume orang rasa tension jerk. Erm... utk hilangkan tension, kitorang sempat gak berlibur kat Dataran Pahlawan tu.. sempat gak gi tengok wayang... tengok citer 2012, memang terbaeekk..... pisau cukur, so happening.... then gi makan2, makan kat kenny rogers, sushi king, burger king (thanks to nini belanja makan) ... lepak kat kedai makan tengah malam (yang nie abong belanja).... macam2 lagi lah...

Balik Seremban nie pun bukannye leh rehat sangat. Sabtu nie de majlis akikah & cukur jambul untuk anak buah aku, Firas. So kenalah bersiap sedia dan buat ape2 yang patut. So, kepada sume pembaca2 blog nie, anda dijemput hadir untuk memeriahkan majlis.




Sunday, November 8, 2009

Satu Hari di Kuala Lumpur

Pagi tadi dalam kul 6:45 gerak gi KL anta boy ke Grand Continental. Sementara nk tunggu boy abis, aku dengan angah cadang nk jenjalan sekitar Jalan TAR. Tapi sebelum tu singgah gi sarapan kat area Kg. Baru. So dah de kat sana angah bawalah pegi makan nasi lemak antarabangsa yg glamer kat situ. Selama nie aku juz tengok kat tv je tp arini aku berpeluang merasainya sendiri. Rupa2 nye peniaga kat situ datangnya dari seberang. Tempat makannye, erm... rasanya orang2 KL tau kot camne keadaan kat situ. Tapi jangan memain, ramai orang terkenal makan kat situ. Kat kedai tu siap de papan hitam yg tulis komen daripada artis2 dan orang2 terkenal. Antaranya Datuk Seri Rahim Thamby Chik, Aida Aris, M. Rajoli, Hatttan, selebriti dari Philiphina, Perancis, Thailand, Jepun ramai lagi lah....

Abis je makan tengok jam baru pukul 9. Masih awal lagi, kedai pun tak buka. So, dah tak tau nak gi mana, kitorang pergilah car wash kat area Kg. Baru tu. Erm... leh tahan ramai gak orang kat situ. Nasib baik kitorang datang awal. Takdelah nk kena queue cam orang lain. Yang bestnya kat car wash tu de cafe compare kat Seremban. So, sambil orang tunggu kereta mereka dibasuh, leh ar minum kat situ. Pastu tetibe je orang kat situ tanya, "kak, mau di vakum dalamnya?"... lor, orang seberang juga ke?... erm, memang pandai diorang wat business kat sini. Bak kata angah kat area Kg. Baru tu mmg ramai orang dari seberang.

Pastu terus pegi Sogo, park kereta kat sana then kitorang jalan kaki pegi Jalan TAR. Angah nk cari baju punjabi utk function dier nanti. So, kat situ memanglah banyak pilihan. Agak lama gaklah kitorang jenjalan kat situ. Then, masuk Sogo lak... sambung shopping kat situ. Aku taklah shopping sangat cuma beli 2 buku Sudoku jer.

Angah nk cari car lock tapi kat Sogo tak de. So message boy tanya dier abis kul bape. Boy kata dalam kul 2 abislah. Jadi, masa de lagi satu jam. Kitorang pun dah tak tau nk ke mana terus ke Carrefour Wangsa Maju. Saja nk jenjalan jauh sket. Lalu lah depan umah acik tapi kami tak singgahlah. Kitorang de kat situ waktu tengahari, so angah kata "Kalo boy de leh terus lunch kat restoran Cheng Ho, tempat Amy Search."

Dari Wangsa Maju terus patah balik ke Jalan TAR, pergi Grand Continental amik boy. Pastu kitorang nk gi makan tengahari tp tak tau nk ke mana. Jadi angah bawalah pergi restoran Cheng Ho. Maknanya kitorang patah balik semula ke area Wangsa Maju. Tapi sampai sana tengok orang tak ramai, almaklumlah dah dekat kul 2:30 petang. So last2 kitorang gi Alpha Angel @ Jusco Wangsa Maju. Mula2 ingat nak makan kat foodcourt tp dah lalu depan Nando's terus kitorang masuk sana. Kepada along, jangan jeles ea... nanti senang2 kite pergi sama2...

Abis makan, jenjalan kejap kat situ. Pastu dah tak tau nk ke mana kitorang decide balik Seremban je lah. Jadi angah anta sampai kat Central Market, kitorang naik bas... angah terus balik rumah dierlah. Dan of cozlah naik bas feberet aku, Suasana Edaran compare to Transnasional. Huhu.... erm.. naik bas nie teringat zaman2 keje kat Allianz dulu.

Bas penuh je terus jalan. Elok je lepas tol Sungai Besi aku terus tido, ngantuk sangat. Boy pun aku tengok dier tido gak. Pastu sebelum sampai tol Seremban, boy soh kol ibu. Boy kata ibu kat Seremban. Baguslah camtu. Ikut perancangan aku dengan boy nak naik bas je dari terminal ke rumah tp dah alang2 ibu dengan ayah de kat Seremban, okeylah.

Sampai terminal dekat kul 5:45 pastu kitorang direct pergi Restoran Negeri... jumpa ibu dengan ayah kat sana. Abis je minum, terus balik. Tapi sampai rumah je aku ajak boy gi Petronas kat Seremban Jaya nie, nak beli tiket. Patutnya nk beli kat terminal, tp orang jaga kaunternya pergi rehat jap. Tu yang terus gi Petronas beli tiket. Almaklumlah, esok dah nak kena balik Melaka. Bosannya!!!..... Tak sabar nk tunggu 15hb nie.......


Thursday, November 5, 2009

Seremban vs Melaka

Rasanya cam dah lama x update blog, almaklumlah skrg nie bz sket dengan exam... tu yang jarang nk online tu. Setakat nie 3 paper dah lepas so de lagi 3 paper. Tak sabar nk abiskan sume paper nie, so tak yah nak kena stay-up sampai pagi lagi. Semester nie skali lagi aku ulang alik Seremban - Melaka utk final cume utk beberapa paper je la sbb gap panjang. Tapi lepas nie aku kena stay kat Melaka smpai 15hb... erm, mesti bosan... study kat rumah sewa dengan rumah sendiri lain rasanya.

Tapi mungkin orang akan kata kalo balik rumah susah nk study. Iye ke??.. Aku tak rasa macam tu. Bagi aku kalo balik rumah rasanye lebih tenang dan fokus. Kite rasa enjoy dan tak tension. Entahlah... mungkin aku suka balik rumah agaknya kot. Tapi actually tu sebenarnya depends pada individu tu sendiri, study kat mane2 pun sama je asalkan kite tau apa yg kita nak.


Monday, October 26, 2009

2 hari....

2 hari lepas....

Dua hari yang lepas, genaplah usia aku 24 tahun... xde ape2 yg berbeza pun masih lagi sama cume penambahan angka saja... sempena hari jadi aku, boy belanja kek secret recipe so aku pilihlah kek tiramisu... erm, memang sedap... thanks boy... tapi cian along, kene tengok jer lah... almaklumlah org tengah dalam pantang...



2 hari lagi.....

Dua hari lagi first paper aku akan bermula. Labor Economics lak tu... xtau camne nanti... konon tadi ingatkan nk study eco, tp smpai skrang still xmasuk2 lagi, pening tengok graph yg melambak2 nie... siap de kopi lagi kat seblah aku nie.. last2, internet juga aku buka... tp xpe, esok aku akan pastikan kene study betul2...

Thursday, October 22, 2009

Di saat-saat ku perlukanmu...

Napelah time2 cenggini ko wat hal wahai notebook ku tersayang.. time aku nk wat prsntation esok, time aku nk anta report, time tu la ko weng... aiyo! cmne ni?.. Tetibe je soh reboot. Setau aku reboot tu restart tp entahla.. Asal buka je soh reboot.. xtau nk wat cmne.. Kalo wat asgmnt gune phone mcm aku post kat blog skrg ni xpe, no hal.. Hopefully anta kdai xkne byr mahal...


Sunday, October 18, 2009

Bila orang ramai datang rumah...

Akhirnya balik gak aku minggu nie... erm, tapi dah balik umah tu, toksah cakaplah... dah macam tak dok kat rumah rasanye... Ari Jumaat aritu sampai dalam kul 4 petang, then terus masuk bilik ibu dan tido sepuas2 nyer... dekat kul 6:30 baru bangun. Tu pun bila ayah kata, "Jap gi mak uda ko nak datang... dier on da way sekarang nie..."

Aku memang dah agak dah.. Kalo sabtu ahad memang tak menang tanganlah jawabnya, especially bila along dalam pantang sekarang nie... tapi takpelah, bak kata ayah... tu rezeki namanya... then, dalam kul 10 malam, mak uda pun datanglah dengan family nyer... pastu, malam tu gak ibu kata, "esok omm nak datang..." alamatnya, memang tak study lah aku utk test staffing isnin nie..

Isnin nie de test, kalo ikutkan memang aku tak balik. Tapi oleh kerana aku dah lama tak balik, dan belum jumpe lagi anak buah aku tu... so aku tetap kena balik gak.... First time aku tengok Firas masa ibu tengah pakaikan dier baju.. Alahai... keciknye dier.... Dalam gambar aku tengok lain bile dah jumpa lain pula dier... Agaknya baby memang camtu kot.. Sampai2 je along tanya, "ko nak dier panggil ko ape nanti?"... erk.. alamak, nie yang aku tak tau nie... aku tak nak dipanggil mak uda atau mak lang... aku nak acik.. tp along xberkenan sbb katanya boy dah acik... ala.... then along kata ayah dah bagi nama kat aku. Along kata lagi ayah selalu sebut2 kat Firas, "Uda ko nie tak pernah tengok ko lagi. Bilalah Uda ko nak balik tengok ko nie?"... Alamak, uda ke?????.... Tak pelah, ape2 je lah....

Sabtu pagi mak uda terus gerak ke KL gi umah acik, pastu terus gi tengok Fadhil sekali kat Puncak Alam... Petang tu ingatkan omm datang tp tak muncul2 gak.. Erm.. mungkin omm tak jadi datang kot... takpelah...

Then, malam ibu ajak gi rumah tukang urut utk along tp aku malas lah nak pergi. So ibu pergi dengan angah + nuar je... tinggallah aku dengan along, ayah dengan Firas. Abang long gi surau, boy lak gi birthday party kawan dier.

Pastu dalam kul 8:30 cam tu, tetibe je "ting-tog"... alamak! de orang tekan loceng... So aku pun pergilah buka pintu... buka jer tengok cik za tengah dukung Damia sambil Irfan kat belakang tu tersengih2 memandang aku... datang gak omm rupenya ingatkan tak jadi datang.. Kalo dah ramai2 orang kat rumah dah tentulah riuh rendah lebih2 lagi ade Irfan dengan Damia. So, Firas kenalah dok dalam bilik senyap2...

Pagi tadi aku bangun dekat kul 10 gaklah.. penat punye pasal. Sampaikan aku dengar Irfan kata "Bangunlah... dah pagi dah nie..." hehe... budak kecik pun pandai bangun awalkan... Ari ahad adalah ari paling malas bagi aku sbb ari ahad aku kena balik Melaka semula... Bosannya!!! Tapi nk wat camne, kenalah berkorban sket....


Monday, October 12, 2009

Program Pembangunan dan Kepimpinan Pelajar

Ari Sabtu aritu de Program Pembangunan dan Kepimpinan Pelajar (PPKP) modul 3. Modul nie actually wajib diambil oleh sume student UiTM. Kalo sape2 xamik modul nie, next sem diorang kene amik sekali lagi. Kalo x, takleh grade.... Sampai camtu sekali kan.

PPKP nie macam LDK gak. Dok dalam kumpulan dan wat aktiviti. Actually program nie ikut modul. Modul 1 dulu aku dh amik masa sem 2. Modul 1 tentang keagamaan dan kenegaraan. Macam kena nyanyi lagu berkisar tentang kenegaraan, kuiz, games.. banyak lagi lah. Modul 2 tentang pembangunan insan. Masa time nie boring sket sbb dapat fasilitator yg bosan....

Then, Sabtu aritu modul 3 tentang kebudayaan Malaysia. Kitorang gabung dengan dak Finance.. okeylah, not bad compare modul 2 last sem. Aku kumpulan 1, so utk kebudayaan Malaysia kitorang wat tentang dikir barat. Ya Rabbi..... memang teruk giler... tp tak pelah, sbb sume kumpulan pun sebenarnya kene gelak dengan yg len2.... kump 2 wat ttg boria, kump 3 wat lakonan semula iklan petronas tentang seorang anak yg layan ayah dier macam kucing tu, then anak die wat kat dier smula... pastu kump 4 wat lakonan medley ttg usahawan hai-o, citer do re mi yg kipas lipas tu, budi bhasa dlm train dll....

video

Kumpulan 1: Dikir barat (aku yang berbaju hijau...)

Sunday, October 11, 2009

Seminggu Bersama FPP

Juz nk review balik tentang program hari raya Seminggu Bersama FPP (Fakulti Pengurusan Perniagaan) bermula dari 3 - 10 Oktober. Dalam masa seminggu banyak program yg berlangsung macam program hari raya, seminar, konsert UNIC, career's day, solat hajat, catur bestari, erm.... banyak lagi lah. Tapi aku taklah involve dlm sume program, de lah dalam dua tiga program je macam:

1) Program Hari Raya : Jadi fasilitator utk LDK bersama anak yatim
2) Konsert UNIC: Peserta
3) Seminar Menjana Keunggulan Diri: Peserta
4) Solat Hajat: Peserta

Sekarang nie, nk post pic tentang program hari raya pada 3 Oct aritu. Ape yang berlaku sepanjang satu hari, dari pagi sampailah ke malam.


8:00 - 10:30 pagi

Pendaftaran



Tak cukup kat rumah, kat sana pun kami masih lagi berbincang



Khemah HRS (Human Resource Society) menang khemah tercantik



Antara khemah yang terlibat: MASA (Marketing Society), FIASSO (Finance Association, IBUC (International Business Club) dan INSSO (Insurance Society)


Berbaju merah tu, koordinator kami.. orang kuat HRS... En. Ahmad Fadhly. Yang pakai jubah tu PM Shahariah


Masa nie kitorang tgh iring anak yatim, tp masih sempat bergambar...



Suasana kemeriahan Hari Raya UiTM 2009


10:30 - 12:30 tengahari


Ceramah motivasi oleh Pak Tam



Tayangan video


12:30 - 3:00 petang


Persembahan tarian dari Kelab Warisan & Budaya



Jejaka Kacak + Gadis Ayu bersama Dato' Dr. Mizan dengan En. Nor Azman


Sesi beramah mesra bersama Dato' Pengarah + anak yatim sambil diperhatikan PM Zaiton (berbaju hijau) dan dijeling oleh Ziela (berbaju biru)


Persembahan nyanyian daripada Nana. Kalo sape2 tengok rancangan bintang kecil 2007 kat tv 9 dulu, yang dapat no. 2 tu.. adik Nana, Syaz nama dier.... adik pandai nyanyi, kakak pun pandai nyanyi....


Nak pergi tandas pun kena escort


Mengiringi anak yatim untuk sesi LDK

3:00 - 4:00 petang

LDK: Ice breaking... me in a group 1 as a faci



Tutup mata utk permainan 'Burung Mencari Sarang'



Anak-anak yatim yang sporting...



Time nie memang happening giler...



'Win-and-lose'... teka peribahasa



'Ketupat Beracun'.. apa agaknya yg diorang kena wat.....



En. Azree tu tengok2, mesti nak wat penilaian tentang kitorang


4:00 - 5:00 petang



Sesi bagi hadiah + duit raya. Dimulakan dengan kumpulan 1.....
(Fasilitator dari kiri: Ku Ai, Kyra, Aida, Sue)


Adik-adik... sila beratur yea...


Rasa macam dalam tv lak... YB bagi hadiah... huhu....


Menghantar anak2 yatim menaiki bas


8:30 - 11:30 malam

Konsert UNIC