Sunday, March 14, 2010

Nasibku kurang baik

Rase cam tertipu jer tadi. Bayangkan selama nie aku balik naik teksi kat Mydin selalunya RM10 jer. Paling mahal pun RM15. Tapi tadi aku naik teksi RM20. Alasannya sbb aku masuk dalam. Hello!!!! Selama ni pun aku masuk dalam gak tapi tetap dpt RM10. Kalo taulah mahal cenggini baik aku tak yah susah2 jalan kaki gi Mydin. Baiklah aku naik terus kat MC, RM15 jer.

Padanlah tadi aku rasa kat MC cam nk gi ATM jer. Almaklumlah dlm purse tinggal RM16. So ingatkan nk cucuk esok. Tapi tadi bila sampai je, aku tanya pakcik tu berapa, die kata 20 inggit. Aku mintalah kurang RM15 tp die tak bagi, katanya sbb dia anta aku masuk sampai dalam. Ala, antara kat luar dgn dalam tu bukanlah jauh mana pun. Sedangkan kalo aku call teksi pun tetap dpt RM10 gak tak kisahlah dari mana nk ke mana.

Then, aku cakaplah... "pakcik leh tunggu kejap tak saya ada RM16 jer ni." Konon dgn harapan bile aku cakap camtu bolehlah pakcik tu consider sket. Takde maknanya sume tu. Terpaksalah aku naik ambil duit. Kalo ikut jahat aku, takyah aku turun balik. Lagipun pakcik tu bukannya tau umah aku yg mana satu. Kalo die nk naik pun, die tak leh sesuka hati naik je sbb kawalan keselamatan amatlah ketat. Orang luar xleh naik sesuka hati kalo xde kunci. Dan nasib baiklah bila aku dok sendiri nie aku rajin menabung. So apa lagi, aku koreklah tabung aku semata2 kerana RM4. Sedihnya, pasni kena ganti balik nie......

3 comments:

ms insiyur said...

ciannye..sabar ek

xy~han said...

siannye adik along.len kali klu jd cmtu lg byr je 15inggit tuh.pastu xyah turun dh.teksi kdg2 tgk muka kite cam innocent je tu yg dia amek kesempatan.

aIDA sULAIMAN said...

xpela, nk watcme dh takde rezeki